Fredagsfika med syster <3
Avslutade shoppingturen med en fika, var så mysigt!
Är ute och fikar alldeles för sällan, måste bli ändring på det.
Blev en toppen bra start på helgen och gott fika var det!

Söndagsmiddag!
gräddsås, grönsaker och farmors inlagda gurka.
En klick svartvinbärsgéle också så klart.
Kalvfilén var supergod med sin ljusrosa nyans.
Verkligen gott! Blir en väldig god lunchlåda i morgon också.

Riktig husmanskost när den är som bäst!
Smörgåstårta!
åker hem till Norrköping tidigt i morgon.
Bjöd familjen på smörgåstårta, lite extra festligt!
En av matbloggarna jag läser har även en testlagartävling denna vecka
som handlar om att rösta fram den finaste smörgåstårtan.
Därför passade det extra bra att bjuda på detta idag.
Har skickat in denna bild som mitt bidrag i tävlingen.

Blev riktigt nöjd med min höstinspirerade smörgåstårta och den
smakade underbart! Håller tummarna för att det ska gå bra i tävlingen också,
till veckan kan man rösta så in och rösta på mitt bidrag! :)
Tävlingen är hos bloggfamiljen.se/matplatsen
Pappa fick en rolig och uppsakttad farsdagspressent, nämligen detta:

En väldigt fin pressentask innehållande tre stycken chokladbitar
med smak av alkohol. Fick väldigt bra omdömme av pappa,
ett julklappstips!
I morgon är det fredag!
välbehövlig helg. Till middag blir det köppizza,
det var länge sedan nu. Enkelt och smidigt.
Ska väl kunna bli något gott i soffan till Idol också.
Absolut godaste helgmaten måste ändå vara
en stor tallrik full med härlig plockmat!
Oj så gott och så mysig, får alltid den där mysiga
känslan av plockmat.
En riktig höjdar plockmattallrik kan se ut så här:


Om detta inte ser fantastiskt gott ut så vet inte jag.
Oj vad hungrig jag blev nu!
Här finns allt ifån gravad lax, hovmästarsås, brieost, mögelost, salta kex,
advokado, rom, rödlök, cremé fraiche, lufttorkad skinka,
en potatisbakelse, vitlöksbröd och revbensspjäll.
Kan inte komma på någonting som slår detta!
Underbara måltid.
Den bästa Kycklingsoppan!
Perfekt nu när hösten och mörkret är här.
Du behöver:
250 gram strimlad kycklingfile’
160 gram broccoli
80 gram paprika i bitar
70 gram majs
100 gram färska skivade champinjoner
70 gram morot i bitar
25 gram purjolök i bitar
85 gram nudlar, 1 pak.
50 gram sweet chilisauce
3 msk kycklingfond
1 ½ msk smör
1 ½ tsk curry
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
6 dl vatten
6 ”istärningar” hembuljong (har alltid hemmagjord buljong i frysen som förvaras i istärningar)
Salt
Svartpeppar
1 msk klippt/hackad persilja
Cre’me Fraiche
Chilipeppar
Gräslök
Gör så här:
1 msk smör, curry och kyckling steks bara lätt
så att kycklingen ”steker i sig curryn”.
Lägg över kycklingen i en kastrull tillsammans med
”hembuljongen” (eller ett par buljongtärningar),
kycklingfonden och vattnet. Låt puttra ca 7 min.
Dela broccolin i mindre buketter och häll kokande vatten över och låter stå ca 5 min.
Ta ½ msk smör i stekpannan och lägg i
morötter och champinjoner, stek lätt ca 5 min.
Lägg i purjon och riv i vitlöken, stek ett par minuter till.
Blanda i soppan:
broccoli (utan vatten)
paprika
majs
nudlar
champinjon/morotsblandningen
sweet chilisauce.
Salta och peppra efter egen smak.
När soppan fått puttrat till sig är det dags att hälla i
grädden och koka upp.Rör i persiljan precis innan servering.
Servera, ät och njut!
Lägg en klick cre’me fraiche i soppan,
pudra chilipeppar och ta lite klippt gräslök över.
Väldigt god soppa som bör upplevas! Visst ser det väldigt gott ut?
Tips på fredagsmiddag!
Har du ännu inte bestämt vad det blir för
fredagsmiddag? Varför inte göra hemmagjord pizza.
Så här brukar det se ut här hemma när det
är dags för pizzabagarna att kliva fram.

Dock har jag hittat min nya favoritpizza, helt underbar!
En spröd pizzabotten med tunna skivor oxfilé, champinjoner, vitlök och
beasås. Den kombinationen var klockren, väldigt gott!
Glöm inte det viktiga tillbehöret, pizzasallad!
Här hemma brukar vi använda mixpåsen med salladskryddor
(högst upp till höger på bilden) och det fungerar jättebra. Blir
väldigt god smak på salladen.
Jag gillar inte pizzasallader som är för sura eller starka.
Med mixpåsen blir det helt perfekt!

Inte lillördag, riktig lördag!
Längtar efter helgmat och mys framför TV:n.
Längtar efter något gott att äta i soffan framför Idol.
Vil helt enkelt ha helg nu!
Fick syn på denna bild när jag
klickade runt bland alla foton på datorn.
Längtan blev ju inte mindre direkt... Kinamat!

Restaurangbesök!
Kom överrens om att unna oss en varsin förrätt innan maten.
Laxfantaster som vi är valde vi samma förrätt.
Gravad lax-toast! Milda makter vad detta var fantasktiskt gott...

Förrättsmänniska som jag är skulle jag mer än gärna beställa in
en hel måltid bestående av enbart förrätter.
Tycker att förrätten brukar vara höjdpunkten på hela middagen.
Jag tycker även att det är roligt att ta kort på maten när jag
är ute och äter, mest för att få lite uppläggningstips och idéer på
goda och passande tillbehör.
Visst ser det väldigt gott och tilltalande ut, fast än det egentligen
inte är något speciellt på tallriken? Tror även att känslan och stämningen
av att äta ute gör att maten blir så där extra god, underbart!
Husmanskost delux!

Idag blev det min favorithusmans till middag.
Ungsbakad laxfile, täckt med ört-och fetaostkräm.
Buljongkokta morötter, broccoli och vitlöksbröd.
Detta är så otroligt gott och det bästa av allt är att
en exakt lika dan portion ligger i matlådan och väntar tills
lunchen i morgon. Kan kanppt vänta!
Det jag vill tipsa om idag är den underbara ört-och fetaostkrämen.
Otroligt enkel men helt underbar, för att inte tala om kobinationen med
ungsbakad lax. Detta är gudomligt gott!
Lova mig att ni testar detta nästa gång ni ska äta lax!
Blanda 2/3-delar fetaost med 1/3-del lätt cremé fraiche.
Blanda i minst en matsked pepparrot (självklart den på tub). Jag har alltid mycket pepparrot i,
älskar pepparrot på tub! Du ska känna smaken av pepparrot, smaka av och blanda i mer om det behövs.
Riv och blanda i skal av en limé, pressa i lite limésaft.
Salta och peppra.
Finhacka och blanda i dill och gräslök. Rör om.
Det gör inget om fetaosten är lite klumpig, det blir bara gott.
Krämen ska serveras kall. Ät och njut!