En av mina absoluta favoriter!

Detta är egentligen inget märkvärdigt,
dock är det en super god kombination som
jag själv älskar till tusen! Om Ni, som jag, älskar
gravad- eller kallrökt lax måste ni prova denna kombination.
En laxbit tillsammans med ungsrostat, mörkt bröd och
en pepparrotskräm.
Pepparrotskrämen är fantastiskt god och väldigt
enkel att göra.
Blanda 2/3-delar philiadelfiaost med 1/3-del cremé fraiche.
Hacka färsk dill och gräslök, blanda i örterna i krämen.
Salta och peppra.
Rör i pepparrot på tub (den är faktiskt mycket godare än färsk).
Pepparrot efter smak, dock tycker jag att det ska vara ganska mycket
pepparrot så att man riktigt känner smaken.
Krämen ska helst stå ett par timmar, kan faktiskt stå över natten
om man vill förbereda till dagen efter.
Väldigt, väldigt gott och lite festligt!
Perfekt förrätt till festmiddagen eller en mysig avslutning på kvällen.


Godaste kycklingsåsen!

Här kommer ett recept på en underbar kycklingsås.
Passar såväl till vardagsmaten som till helgmyset.
Här hemma blev det torsdagens middag och fredagens lunchlåda.
Enkel, inte allt för många ingridienser och väldigt god!

Själva grytan består av:


Kycklingfilé
Kantareller
Röd paprika
Fetaost
Soltorkade tomater
Söt-sur chilisås
Vitlök
Persilja
Parmesanost
(Grädde, cremé fraiche och kryddor tillkommer)


Börja med att skära kycklingen i små, fina bitar.
Skär paprika, fetaost och soltorkad tomat i lika stora bitar.
Stek på kantarellerna och ta ur dom ur stekpannan.
Bryn kycklingen på högsta värmen i olivolja och en klick smör.
Kycklingen ska endast få fin färg, vilket endast bör ta ett par minuter.
Se till att inte översteka kycklingen, då blir den bara torr och tråkig.
När kycklingen har fått färg tillsätts kantareller, paprika, fetaost och soltorkad tomat.
Tillsätt cirka 3 dl grädde och 2 dl cremé fraiche.
Låt grytan puttra på hög värme en stund, det ska bubbla och koka ordentligt.
Detta gör att smakerna kommer fram och "gifter" sig med varandra,
samtidigt som grytan inte behöver redas då den höga värmen gör att
grytan reder sig själv.
Tillsätt parmesanost och chilisås. Riv ner vitlök. Riv alltid vitlöken, en vitlökspress
förstör smaken!
Nu är det dags att krydda av, var inte för feg här!
I med flingsalt, peppar, paprikapulver, chilipulver, flytande honung och en rejäl klick
ljus sirap. Sirapen är viktig! Glöm inte att smaka av! Smaka, smaka, smaka.
När du känner dig nöjd med smaken är det dags att strö över färsk persilja och servera!



Ser det inte helt fantastiskt gott ut? Höstigt och fräscht!

Servera med nykokt spegetthi.



Söndagsfrukost!

Dagens frukost bestod av en enkel men
väldigt god smörgås.
Knäckebröd med hemmagjorda köttbullar
och mammas rödbetssallad.



Sen ett par år tillbaka köper vi aldrig färdig rödbetssallad, då mamma
har komponerat ihop ett eneklt och väldigt gott recept.
När man väl har gjort egen rödbetssallad en gång
går man inte tillbaka till den köpta.
Därför tänkte jag dela med mig av receptet så att Ni också kan testa!

Receptet är för cirka 3-4 dl färdig rödbetssallad


200 gram tärnade inlagda rödbetor
15 gram finhackad gul lök

30 gram finhackat äpple

30 gram finhackad ättiksgurka

10 gram brun farin

10 gram senap

40 gram majonnäs

70 gram crème fraiche

50 gram grädde

1 krm salt

1 krm grovmalen svartpeppar

Tärna rödbetorna.

Fintärna äpple, lök och gurka.

Vispa grädden.

Blanda majonnäs, crème fraiche,

grädde, senap och farin.

Blanda ihop alla ingredienser.

Smaka av med salt och peppar.

Ställ salladen kallt,

gärna ett dygn före servering.

Se nu till att göra en fantastiskt god och hemmagjord

rödbetssallad till jul!



Slut på sommaren, men än finns goa gubbar!

I helgen blev det en riktigt mysig frukost.
Hittade svenska, växthusodlade jordgubbar till kanonpris på Ica Maxi 19:- för en
förpackning, det tycker jag är ett bra pris!
Det bästa var ändå smaken, de var fantastiskt goda jordgubbar!
Varken vattniga eller smaklösa, den där riktiga jordgubbssmaken fanns där.
Helt underbart! Kunde nästan sluta ögonen och drömma mig tillbaka till sommaren
och den där härliga, varma känslan. En väldigt bra start på helgen!


En fika innan stägning!

För några dagar sedan var det tjejkväll och kvällsöppet på stan.
Tog med syster för en shoppingtur, slutade med att vi hade ett
par kassar var. Efter några timmar var vi väldigt trötta, både i huvud
och fötter. Avslutade kvällen med en fika på cafét mitt i köpcentrumet.
Det var väldigt mysigt och när smakar fika lika gott som efter en lång
shoppingtur?


Dagens middag!

Idag blev det riktigt god mat till middag.
Hasselbackspotatis, paprikakryddad lövbiff och vitlökssås.
Självklart en klick vitlökssmör på toppen.



*Köttsaften runt lövbiffen vittnar om hur saftig och mör köttbiten var, riktigt gott!

Dagens lunch!

Slutade innan lunch idag, vilket medförde en tom och hungrig mage
när jag kom hem. Slängde ihop en snabb men väldigt god lunchmacka.



Ungsrostade en smörgås täckt med mozzarella.
Toppade med mycket basilika och havssalt.
Ringlade över rikligt med olivolja.
Måste absolut vara en ungsbakad tomat till, underbart gott!

Jag var oskuld!

Tills för några veckor sedan var jag oskuld i frågan om Sushi.
Hade endast provat ett par bitar för ett par år sedan, kom dock inte riktigt
ihåg vad jag tyckte om det eller vad det egentligen smakade.
Så öppnades det en ny Sushirestaurang här i staden i somras, har inte funnits
förr. Där av anledningen till att det inte har blivit av att jag har ätit detta innan.
Jag ocy syster bestämde oss dock för att prova den nya restaurangen och köpte hem
en "familjemiddag". Det var en förpackning med alla olika sorter, perfekt första gången
när man ska smaka. Vissa bitar var inte särskilt goda, MEN, biten med lax var väldigt god och jag blev
nästan kär i den där rullen. Rullen var riktigt god och den ska jag absolut köpa igen!
Kanske kan man lära sig att tycka om fler sorter, det ser ju så himla gott ut och nyttigt är det också.
Ska nog prova några fler gånger iallafall, rullarna och laxbitarna blir det garanterat!!


Middagstips!

Nu när helgen är här tänkte jag tipsa om en väldigt god
och ganska enkel helgmiddag.
Troligtvis är detta något som de flesta redan har testat,
dock tycker jag att rätten inte kan få för mycket uppmärksamhet.
Så om du inte vet vad du ska äta i helgen, varför inte detta?



Krämig potatisgratäng med smak av vitlök.
Helstekt fläskfilé fylld med getost, basilika och soltorkad tomat.
Kokta, färksa rödbetor toppad med honung.
Färsk sparris.
En fantastisk kombination, extra god och lyxig blir den med en god sås.
Varför inte en krämig kantarellsås?

Underbara lunch!

Här kommer tips på en riktigt god lunchmacka!



Börja med att hårdsteka några skivor bacon.
Helstek sedan en kycklingfilé kryddad med t.ex. paprika, peppar och timjan.
Se till att inte steka kycklingen mer än nödvändigt, den ska vara saftig och god.
Smörstek sedan brödskivor, snåla inte på smöret.
Brödskivorna ska få fin färg.
Skär sedan kyckligen i tunna, fina skivor.
Nu är det bara att lägga ihop allt till en underbar smörgås.
Lägg på sallad, tomat, gurka, rödlök, kyckling och backon på en skiva bröd och
toppa med ytterligare en skiva. Det som gör smörgåsen så otroligt god är
den hemmagjorda majonäsen med smak av dijonsenap och salt. 
Riktigt gott! Se nu till att unna dig denna goda skapelse, till frukost, lunch eller kvällsfika.

Amerikanska pannkakor!

Om det är någon frukost som jag gör alldeles för sällan så
är det Amerikanska pannkakor. Oj vad det är gott!
Bilden är tagen för flera månader sedan, vilket vittnar om hur lång tid
det var sedan sist. Även om det är en ganska onyttig frukost så måste jag erkänna
att jag tycker att det är värt det, ibland. Absolut inte för ofta, då försvinner nog
den där lyxiga känslan och den riktigt goda smaken. Men att låta det gå så här lång
tid mellan gångerna är inte okej, dags att grädda pannkakor alltså!
Tycker att detta är en mysig frukost, gillar att börja dagen med den känslan.



Ett bra recept på Amerikanska pannkakor är detta:
4 äggvitor
4 äggulor
2,5 dl mjöl
3 msk socker
En nypa salt
2,5 dl mjölk
3 msk gräddfil
50 gram smält smör

Vispa upp äggulorna med elvisp.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum (var noga med att visparna och bunken är rena och torra)
Blanda alla andra ingridienser.
Blanda i äggulorna och vänd till sist ner äggvitorna i smeten.
Stek pannkakorna och servera varma.
Tillbehören kan varieras i all oändlighet, glöm dock inte lönnsirapen (ett måste).
Jag gillar även banan, färska jordgubbar och melon.
Ät och njut!

Älskade, älskade tårta!

Om jag skulle funder över vad som toppar min lista över efterrätter
skulle det nog bli tårta. Tänk vad denna bakelse kan varieras och kombineras
på alla tänkbara vis. Det är så festligt och så gott. Blir alltid lika glad av en bit tårta och vad
kan egentligen vara bättre än någonting som gör en så glad?
Tårta är även en av de efterrätter som är absolut roligast att baka, då den kan garneras och fyllas
på så många olika sätt. Love it!

Här är smakprov på två stycken hemgjorda tårtor, vilka ögonstenar!






Kladdmuffins i fina formar!

Tänk vad fina formar kan piffa upp och göra bakelserna extra
festliga. Gjorde vanliga kladdmuffins som toppades med grädde och
färksa hallon, riktigt gott! Blev även fina att titta på, väldigt nöjd.





Muffinsformarna är köpta på Åhlens. Ska nog införskaffa mig några fler.
Kanske skriva upp det på önskelistan, är ju faktiskt bara två månader kvar till julafton.

Smörgåstårta!

När det är dags för smörgåstårta blir det alltid denna, efter mammas recept.
Har ätit många olika smörgåstårtor under åren men har aldrig smakat någon som är
lika god som mammas. Tycker även att den är vacker att titta på.
Smörgåstårta ligger väldigt högt upp på listan över god mat, tycker att det är väldigt gott
och lite festligt. Oftas gör vi smörgåstårta till födelsedagar, dock skulle det vara gott att
äta det lite oftare. Kanske en fredagkväll framför Idol?
Får nog börja göra denna underbara skapelse lite oftare!


RSS 2.0