Gott kvällsfika från konditori!




Fiskburgare


I helgen blev det en riktig god middag!
Gjorde fiskburgare på kokt torsk.
Måste säga att jag älskar min egen majonäs (den lilla skålen)
som är smaksatt med dijonsenap och vitlök. Otroligt gott!
Självklart hade vi stekt ägg och lite grönsaker till.
Måste tipsa om hamburgebrödet, Max hamburgebröd som går att
köpa på vanliga mataffärer. Går inte att jämföra med
de andra hamburgebröden man köper i affären.
Super goda!
Ett tips på en mycket god och lite lyxig måltid.
Alltid nyttigt med fisk också!

Ungsbakad lax med grillad sparris


Gårdagens middag!
Älskar ungsbakad lax toppad med citronpeppar och dill.
Några minuter i ugnen, på snudden till "undergräddad" för att
få den riktigt saftig och god.
En ny favorit är även grillad sparris, så himla gott.
Äter det minst två gånger i veckan!
Något som jag alltid gillat är kokt broccoli.
En riktig festmåltid alltså, mitt i veckan och allt.
Vardagslyx!

Muffinsbak

I tisdags fick jag ett stort baksug och det fick bli muffins!
För vem gillar inte muffins?
Går att göra i oändliga smaker och uppsättningar.
Den här gången blev det fyra olika sorter.
Vid servering är det lätt att göra en god frosting och garnera med
något gott och fint!



Först blev det en mörk chokladmuffins med mintsmak fylld med vit choklad. Det blev familjens favorit!


Den andra sorten blev en muffins med smak av vanilj och björnbär.


Den tredje sorten är min favorit! Tror att det är den absolut godaste jag någonsin ätit.
Tog ett "grundrecept" och gjorde till mitt eget och tänk vad bra det blev!
En muffins med smak av hallon, vanilj och smält, vit choklad. Mums!


Den sista sorten fick smak av stora, ekologiska blåbär. Syrligt och gott.
Självklart en liten gnutta vanilj också!


Nu är frysen fylld med nybakade muffins! Vad härligt det kan vara.
Nu är det bara att vänta på fikagäster, är du sugen så kom förbi!
Vad lycka kan vara enkelt ibland... <3


Recept: potatisbakelse

Detta blev väldigt gott, så gott att vi gjorde
nya dagen efter för att äta med resterna.
Jag tycker det blir otroligt festligt när man serverar
i portionsformar på tallriken.
Dessa snygga formar kommer från Clas Ohlssons
och kostar endast 19:- styck! Finns i flera olika färger.

Du behöver för 4 portioner:
Ca. 350 gram kokt, skalad potatis
Vitlök
2 dl riven västerbottenost
2 ägg
2 dl grädde
Salt och peppar
*om du vill lyxa till det, smaksätt då med rökt renstek!


Gör så här:
Koka potatisen, skala och låt den svalna något (eller helt).
Smöra formarna ordentligt.
Skiva potatisen i lagomt tjocka skivor/bitar.
Vispa ägg och grädde, riv i vitlök.
Lägg ett lager potatis i formarna, salta och peppra. Lägg på lite ost.
Lägg ett till lager potatis, salta och peppra. Lägg på lite ost.
Lägg ett tredje lager potatis, salta och peppera. Häll över
ägg- och gräddblandningen upp till toppen på formen, så mycket
som ryms helt enkelt. Skulle ägg- och gräddblandningen inte räcka
så gör helt enkelt lite till. Huvudsaken är att potatisbakelserna inte blir torra.
Toppa bakelserna med västerbottenost och ställ dom i ugnen.
Grädda på 200 grader i ca. 30 minuter.

Lycka till!


Recept: Rödlökspannacotta

Här kommer receptet på den otroligt goda
och festliga rödlökspannacottan!

Du behöver för 8 portioner:
4,5 gelatinblad
6 msk finhackad röd lök
6 dl cremé fraishe
3 tsk pressad citron
Skal av en citron
Salt och peppar


Gör så här:
Lägg gelatinbladen i ljummet vatten.
Finhacka rödlöken och koka den något i lite vatten, sila av löken.
Ta upp gelatinbladen och pressa ur allt vatten. Smält dem på svag värme
tillsammans med lite cremé fraishe i en kastrull. När gelatinet är smält tar
du av kastrullen från värmen och rör ner resten av cremé fraishen.
Rör sedan ner rödlöken, salt, peppar, citronsaft och skalet av citronen.
Fyll sedan portionsformar med ca. 1 dl/person.
Ett bra tips är att använda engångsmuggar (vilket jag gjorde).
Ställ in i kylen i minst två timmar.

Servera t.ex. med färska räkor, rom, citronskiva, ungsrostad kavring och dill.
Mycket gott och väldigt festligt, ändå så enkelt!
Lycka till!


1991-01-29

Den 29 januari hade vi en stor, fin middag
för lillasyster Ida som fyllde 20 år.
Blev en blandad meny med flera olika rätter.
Knåpade ihop menyn under en veckas tid och det blev
tillsist ganska bra.
Gästerna var mycket nöjda och alla var väldigt mätta
efter middagen som ungefär tog fyra timmar.
Här är några bilder från kvällen.
(recept på alla rätter kommer senare)


Jag tycker att handskrivna menyer är mycket personligare och
mer inbjudande än datorskrivna. Alla gäster fick en varsin meny!




Egen pesto med hembakad foccacia


Vegetariska, asiatiska vårrullar med sötsur sås, självklart hemgjord!
Supergott!


Halstrad pilgrimsmussla på en het papayasalsa.


Rödlökspannacotta med romtoast.


Potatisbakelse, kanelsky, kantareller, två sorters aromsmör och


helstekt lammfilé, som gästerna fick ta själva då det fanns olika
variationer (välstekt, medium och så vidare).


En väldigt god efterrätt, frostig citronkräm.


Chokladbavaroise med smak av mint och mörka pralinpluttar.


RSS 2.0