Kalas för farmor


Igår var det framors födelsedag vilket självklart skulle firas.
Lite paket, kaffe, tårta och en mysig dukning med
gammelmormors fina porslin. Näst intill alltid bakar jag egna tårtor
men igår blev det lite kort varsel och annat som kom ivägen.
Köpte därför en hallontårta på Ica Maxi och jag måste säga att den
var väldigt god för att vara en köptårta.
Mycket godare än tårtorna vi har köpt på konditori, för att
inte glömma att priset är det dubbla för konditoritårtor.
Ett väldigt bra alternativ till den hembakade tårtan!

Kalops


Gårdagens middag blev en riktig husmans.
Kalops med buljongkokta morrötter, gräddsås, potatis
och äppelmos. Gott och nyttigt med riktigt
hemkokt husmanskost.

Advokado och mangosallad med kallrökt lax


Tänkte tipsa om en jätte god sallad.
Advokado, kallrökt lax, mango och limé
passar perfekt tillsammans.
Lätt, gott, syrligt och otroligt gott!


Ett glas med riktigt kallt isvatten

Det finns ingenting som är så gott
till en chokladkaka som ett glas
med kallt isvatten.
Här behövs inga dyra viner eller
färskmalet kaffe.
Choklad och vatten gifter sig perfekt med
varandra!
Den allra bästa smaken blir det
med den gula, hedliga marabou-chokladkakan.
Så otroligt gott!


Det absolut godaste jag vet är.....



Varm chevrétoast med parmaskinka och rostade pinjenötter.
Har ni inte provat detta så snälla, lova mig att ni gör det!

Du behöver för 4 portioner:
1 rulle getost
Minst 8 skivor parmaskinka
Ett färsk, gott bröd
Ruccolasallad
Pinjenötter
Flytande honung
Olivolja och Balsamvinäger

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelhög temperatur.
När nötterna börjar få färg så går det fort och det är lätt att de blir
brända. Rör runt eller "skaka" stekpannan ofta. När nötterna har fått
en gyllenbrun färg är de klara. Låt nötterna svalna.

Skär osten i skivor, en rulle brukar bli 8 skivor.
Det tycker jag är lagom tjocklek.
Skär brödet och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Ringla över olivolja över brödskivorna och lägg på osten.
In i ugnen i ca. 10-15 minuter.

Lägg ut lagomt mycket sallad på vardera tallrik och ringa
över lite balsamvinäger. När osten (som är i ugnen) har smält
något och börjar få en gyllenbrun färg är den färdig.
Var observant på att inte mackorna blir brända, vilket vissa bröd har
en förmåga att bli. Ta i så fall ut mackorna innan osten är gyllenbrun.

Lägg en varsin macka med ost (eller flera mackor) på salladsbädden,
ringla över rikligt med honung över osten, snåla inte!
Lägg två (eller helst flera) skinkskivor snyggt över osten.
Strö till sist nötterna över hela tallriken. Servera genast.

Bjuder du vännerna på detta kommer du bli
förevigt älskad, jag lovar! Lycka till!


Sommarbuffé




Längtar till sommaren då man kan sitta ute hur länge som helst,
ha det mysigt och äta något gott.
En god, hemmalagad buffé. Stämningen gör att maten blir
en riktigt trevlig upplevelse.
Vill ha sommar nu!

Laxrullar med pepparrot

Måste bara bjuda på hela familjens
absoluta favoritrecept.
Detta är en godbit som kan ätas till förrätt,
tilltugg, kvällssfika eller liknande.
Familjen älskar verkligen detta och vi gör dom så ofta vi bara
kan! Om någon familjemedlem ska önska något fredagsgott
eller en förrätt blir det Laxrullar!
Här är receptet.

Du behöver:
Kallrökt lax
Färsk dill och gräslök (en liten förpackning av vardera)
500 gram philiadelfiaost
1 dl lättcream fraiche
Pepparrot (jag använder den på tub)
Isbergssallad
Mjukt tunnbröd
Salt och peppar

Gör så här:
1.

Blanda philiadelfiaost, cream fraiche, dill, gräslök och pepparrot (självklart
ska dillen och gräslöken finhackas).
Svårt att säga hur mycket pepparrot, ganska mycket. Smaka av efterssom,
jag tycker att man ska känna pepparrotssmaken ganska väl. Salta och peppra.
Låt blandningen stå kyld några timmar, gärna över natten.

Bred ut pepparrotsröran på tunnbröden, var noga med att bre ända ut på kanterna.
Snåla inte, det ska vara ett täckande lager med röra.

2.

Fördela laxen jämt över de bröd du använder. Mängden på bilden tycker jag
är ganska lagom, inte för lite men inte för mycket heller.
Kallrökt lax går att köpa färigskivad, i tunna, fina skivor. Dock är det väldigt lite
i varje förpackning och därför blir det väldigt dyrt.
Ett tips är att köpa kallrökt lax i bit och skära själv. Det blir inga skivor men eftersom
bitarna ändå inte kommer synas så går det lika bra med tunna, små bitar.
Mycket billigare men absolut lika gott, man känner ingen skillnad!

3.

Fördela strimlad, torr isbergssallad i två, eller helst en rad över
långsidan på tunnbrödet.

4.

Rulla ihop till fina, hårda rullar. Det är nu som det är viktigt att kanterna
är tillräckligt "bredda" med örtkrämen. Om inte, fyll på ytterkanten med örtkräm 
när du rullar ihop rullarna.
Vill man så kan man äta laxrullarna såhär, väldigt bra om man t.ex. ska på
picknick eller ta med sig dom till någon.

5.

Annars skär man upp rullarna i önskad storlek. Jag brukar oftast göra
små mumsbitar som är lätta att hålla i och äta.
Laxrullarna kan gott och väl stå någon timme när de är färdiga
och dra i sig. Dock blir dom väldigt mjuka och kladdiga dagen efter,
därför rekomenderar jag att man äter upp dom samma dag.
Vilket inte är särskilt svårt, det brukar aldrig vara något problem!
Tycker ni om lax så lovar jag att ni kommer älska detta!

*Bjud gästerna, dom kommer bli riktigt imponerade och nöjda!

Älskar denna bild!

Bjuder på min favoritbild i matväg.
Pappas 50-års dag bjöd på en stor buffé som
alla gäster uppskattade otroligt mycket.
Stod flera, flera timmar i köket och gav mitt
yttersta. Älskar sådanna tillfällen,
njuter av varje timme vid spisen.

Otroligt vacker syn som gör mig glad i hela kroppen!

Ost- och senapsmarinerad kassler

En favoriträtt här hemma är
ost- och senapsmarinerad kassler i
gräddsås. Låter kanske lite knepigt men
oj vad gott det blir!
Lova att ni provar!
En perfekt vardagsrätt som tar 10 minuter att göra.

1.

Skär kasslern i lagomt tjocka skivor.
Hellre för tunna än för tjocka.

2.

Klicka ut en klick senap på varje bit.

3.

Täck varje bit med ost, en smakrik ost ger en smakrikare
och godare smak på rätten.

4.

Lägg ihop kasslerbitarna två och två.

5.

Stek kasslern i ganska het panna, med smör.
Det ska se riktigt kladdigt och geggigt ut, alla smaker som blandas.

6.

Plocka ur kasslern, men låt överbliven ost och senap ligga kvar i pannan.
Töm i tre deciliter grädde, rör om och koka någon minut.
Tillsätt eventuellt lite mer senap för att få mer smak.
Töm såsen över kasslern och serverar med ris, potatis eller något annat.

Det är så gott! Lova att ni testar...

Nyhet i chipshyllan



Testade att köpa hem en nyhet från chipshyllan igår,
Estrellas Dubble cheese and chili.
En ny favorit! Dom är jätte goda, mycket smak av cheese
precis som texten lovar. Dom kommer jag köpa många gånger!
Extra goda att dippa! 4,5 av fem möjliga, mums!


Öppen lassagne med grillad sparris


Recept 4 portioner:
4 stycken lassangeplattor (stora, färska)
600 gram färsk sparris
2 msk olivolja
Salt

Cremé fraiche hollandaise sås
1 dl cremé fraiche
2 st äggulor
2 msk torrt, vitt vin
0,5 tsk strösocker
Salt och peppar

Garnera med parmesan, citron och färksa örter.

Gör så här:
1. Vispa cremé fraiche med elvisp tills den blir fast.
Blanda äggulor, vin och socker i en kastrull. Värm under kraftig vispning
till en fluffig sås. Ta kastrullen åt sidan och vispa i cremé fraichen. Smaka
av med salt och peppar.
2. Koka upp vatten, ta bort den nedersta delen av sparrisen och töm det heta vattnet
över sparrisen i en bunke. Låt stå några minuter.  Spola av sparrisen i kallt vatten och låt
dem rinna av. Grilla sparrisen i en het grillpanna, salta och ringla eventuellt över lite honung.
3. Dela lassangeplattorna mitt i tu och lägg dom i kokande vatten och koka ca. 2 minuter.
Låt dem rinna av.
4. Lägg en lassangeplatta vardera på fyra tallrikar. Fördela sparris och sås ovanpå.
Lägg över resterande lassangeplattor. Garnera med tillbehören och servera genast.

En jättegod förrätt eller varför inte en lunch?
Enkel och relativt nyttig husmanskost med det lilla extra.
Lycka till!

RSS 2.0